SYRPHmail - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 add new SYRPHmail >>
Kasteel Eerde (Ommen)door Mark van Veen, 10 augustus 2000
top
Op 31 juli heb ik kort gevangen rond Kasteel Eerde in Overijssel. Ik ving Neocnemadon latitarsis op gewone hennepneter en Eupeodes nielseni op een enkel polletje struikheide aan de bosrand en langs de kasteelgracht. Verder weinig schokkends: hoge aantallen Melyscaeva auricollis en Eristalis pertinax.

Larven gevonden van Cheilosia canicularis & Neoascia door Bart Achterkamp, 10 augustus 2000
top
Op twee plaatsen langs de Slinge bij Winterswijk (nl Bekendelle 31-7 en Buskersbos 1-8) heb ik in bladstengels van Groot hoefblad vele zweefvlieglarven gevonden. Dit was erg gemakkelijk; het recept: met een zakmes snij je een klein luikje uit een stengel (bv 10 cm boven de grond). Is er een grillig bruin vraatspoor aanwezig dan zit er een 1,5 cm lange Cheilosia larve onderin de stengel (of 2 a 3 larven) , op de plek waar de bladsteel aan de dikke wortelstok vast zit. Snij je het onderste stuk steel + de wortel voorzichtig in de lengte door dan vind je, naast deze larve, in de bruine drab vaak ook een aantal kleinere larfjes, met een staartje en twee kleine stekels op de prothorax. Dit zijn Neoascia's. Beide typen larven ben ik nu aan het uitkweken. Een aantal wapenvlieglarven en een voor mij nieuwe oorworm (Aptygerida media) maakten het feest aan de Slinge compleet.
De Cheilosia moet (waardplant + formaat) wel canicularis zijn. Als deze soort echt op vraatspoor te inventariseren is zou dat erg leuk zijn. Wie gaat dit in Limburg proberen? En leven de Neoascia's alleen in Hoefbladstengels met Cheilosia of zijn ze hier niet van afhankelijk? Hehe eindelijk iets anders dan Myathropa larven!
Amsterdamse Bosdoor Menno Reemer, 8 augustus 2000
top
Twee aardige vangsten voor het kustgebied in het Amsterdamse Bos op 5 augustus: een vrouwtje Sericomyia silentis en een mannetje Triglyphus primus. Verder enkele Volucella zonaria's.

Volucellazonaria in Amsterdamdoor Rene Verbrugge, 3 augustus 2000
top
Volucella zonaria in Amsterdam
1 augustus jongstleden liep ik in mijn lunchpauze van mijn werk in
Amsterdam-west, langs een ongemaaide bermmet onder andere bloeiende
Bereklauw. Natuurlijk kon ik het niet laten om hier en daar een blik te werpen,
want jeweet maar nooit of er nog iets leuks te zien is. Wie schetst mijn
verbazing als ik plotseling een enorme Zweef ziefourageren op zo'n prachtig
Bereklauw-scherm. Onmiskenbaar een Volucella zonaria. Geweldig! Maar
wat nu tedoen? Ik heb natuurlijk geen net bij me en met een temperatuurtje
van een graad of 24 maak je met de blote handtoch ook niet veel kans. En wat
als het beestje wegvliegt? Toch zit er niets anders op dan een echte handvangst.
Endat lukt ook nog. Vervolgens het volgende probleem: waar laat ik het hevig
zoemende beestje. Toch maarteruggelopen naar mijn werk en een collega
uiteindelijk een lucifer-doosje afgetroggeld. Zweefje erin en natuurlijk
'smiddags stipt op tijd naar huis om toch nog even voor de zekerheid dit
exemplaar te determineren. Het is inderdaadeen mannetje Volucella
zonaria
.
Het beestje blijkt achteraf enigzins gerafelde vleugels te hebben. Samen met
het feit dat hij makkelijk met de hand tevangen was, duidt dit misschien
toch op een (vroege) trekker.
Zijn er al meer mensen die dit jaar V. zonaria hebben gevangen?


Cheillosia caerulescensdoor Leendert-Jan van der Ent, 1 augustus 2000
top
Cheilosia caerulescens in Malden en Eibergen. Op een druilerige zaterdag (15 juli) keek ik uit het keukenraam en zag ik op een gele tuincomposiet een vrij grote Cheilosia zitten waarvan ik zag dat het geen gewone Cheilosia was. Toen schoot me het artikeltje van Jaap van der Linden (toch?) te binnen en was ik in mum van tijd buiten met een netje. En ja hoor, een vrouwtje Cheilosia caerulescens. De vlekken in de vleugel zijn wel heel karakteristiek voor deze soort en lijken een beetje op die van Ch. illustrata maar zijn helder in het midden. Verder is ze ongeveer zo groot als Ch. albitarsis en heeft ze enigszins opvallende witte haren op het borststuk en in de vorm van witte banden op het achterlijf. Vandaag (2 augustus) ving ik weer een vrouwtje Ch. cearulescens. Deze keer op het industrieterrein van Eibergen, op een gewone Bereklauw. Een invasie dit jaar????
Groetjes Leendert-Jan


zweefjes bij Eibergendoor Leendert-Jan van der Ent, 1 augustus 2000
top
In de afgelopen maanden heb ik op en om het industrieterrein van Eibergen in totaal 51 soorten zweefjes verzameld. Naast bovengenoemde Ch. caerulescens ook onder andere Eupeodes lapponicus (in de verste verte geen naaldbomen te vinden!!) en Meligramma triangulifera. Ook hier zijn de zweefjes geregeld klein, met name Syrphus achtigen. Dit komt mogelijk door de uitzonderlijk warme meimaand. Hierdoor is de ontwikkeling van larvale zweefvliegjes snel verlopen en zijn ze daardoor minder groot geworden (niet genoeg kunnen bijeten!). Bij Drosophila spp.is bekend dat bij hogere temperaturen relatief kleinere adulte vliegen ontpoppen en bevatten tropische populaties van een kosmopoliete soort relatief kleinere individuen dan in gematigde streken.
Groetjes Leendert-Jan


Midden Limburg blijft boeien door Willem Renema, 24 juli 2000
top
Met een voorjaars gevoel (al een hele tijd geen vlieg in handen gehad) zaterdag deindelijk weer eens wat vliegen gevangen. Dit ging zo goed dat ik het zondag (23/7) maar in Midden Limburg ben gaan proberen.
In 't Hoosten vlogen Chrysogaster chalybeata en Chrysotoxum veralli (2e waarneming in dit gebied). Verder vlogen er op twee plekken Volucella inanis (de Doort en 't Hoosten). Ook in de Doort vloog Didea alneti.
In het IJzeren Bos vloog (na lang zoeken) Cheilosia barbata.

Zomerse namiddag Amsterdamdoor Bastiaan Wakkie, 23 juli 2000
top
Gelukkig, de zon bestaat nog ;-)
Vandaag in de namiddag langs de Weesper trekvaart (Amsterdam Oost) vlogen een paar Volucella zonaria rond! Altijd kikken! Meestal op schermbloemen aan de rand van struiken in het volle zonnetje. Ook wel vermeldens waard was dat ik Sphearophoria ruepelli 3 keer zag vliegen en een Xanthandrus comtus voorbij kwam.

Goot te koopdoor Menno Reemer, 17 juli 2000
top
Voor de minder bedeelden onder ons: bij antiquariaat Rob Kok in Loosdrecht is een exemplaar te koop van Volkert van der Goot's 'Zweefvliegen van Noordwest-Europa.. etc.'. Het kost f45,-. Tel: 035-5828384. E-mail: rorostef@xs4all.nl

Epistrophe diaphana en E.flavadoor Gerard Pennards, 5 juli 2000
top
Hallo allemaal, leuk dat ik nu thuis ook eens internet heb en kan meelen. Goed dit jaar al veel gedaan, daarvan later meer, voor nu wil ik melden dat ik op 3 juni op de Sint Pietersberg bij Maastricht was, en in uurhok 175-314 verzamelde ik op boterbloemen 5 Epistrophe vrouwtjes, waarvan er 4 E.diaphana bleken te zijn, en 1 E.flava.


Voorjaars vangsten op een rijdoor Ben Brugge, 28 juni 2000
top
Met hemelvaart was ik met njn zuid bij Roermond alwaar we de Meinweg van 1-4 juni onveilig hebben gemaakt. Temnostoma vespivorme 3 x, Sericomyia lappona 3x w.v. 1 net in Duitsland, Microdon sp. 1 ex, Doros conopseus 1x. Het was er erg heet en dat deed de vangsten geen goed. Er moet nog wat gedetermineerd worden dus misschien zit daar nog wat leuks bij.Van Joris van Walt van Praag kreeg ik een mannetje Callicera aenea gevangen bij Tegelen in het Jammerdal (v.Aartsen noemt dit Venlo) gevonden 7 mei zwevend bij de bosrand. Het derde ex. voor Nederland. Menno's ex. is dus het vierde ex. Hij staat nu veilig op het ZMA in de collectie.Op 26 mei ving ik op een oude boomwond van een iep in Purmerend een Brachyopa insensilus. Een soort die ik alleen uit de duinen bij Castricum en Schoorl ken op zomer- en wintereik. Uit Duitsland ook bekend van iep. Voor de polder (ku) wel een goeie vondst.De pinksterdagen op en rond Wieringen incl. Robbenoordbos viel erg tegen, het was of te koud, te veel wind of tekort zon. Er bloeide weinig en wat er bloeide leverde weinig opvallends op. Volucella pellucens bij Hippolythushoef dat was het wel.De Kampina 17 juni was snikheet en niets bijzonders, alles wordt hier platgewalst door een bende koeien en paarden, nauwelijks bloeiende planten te bekennen. Wel stond er veel water, maar de oevers zijn grondig omgewoeld.Maar dan zondag 1 juli, bijna op vakantie dus blijven we thuis om op te ruimen en in te pakken. In mijn eigen tuin te Purmerend. Chrysotoxum
festivum, Anasimyia contracta en interpuncta, Melangyna sp(annend) en als klap op de vuurpijl een Cheilosia caerulescens vrouwtje, zonnend op een tuingeranium. Tja dit is dus een tuinsoort geworden! Zou de soort misschien in sedum leven, want dat staat hier op de groendaken,en dat lijkt dan nog een beetje bergachtig. De witte sedum verwilderd gemakkelijk en vind je nu op basaltdijken en op zandgrond in de duinen.Met een gerust hart kan ik nu op vakantie naar Noord-Duitsland en Jutland, in de wetenschap dat de beste excursies in de eigen tuin te maken zijn.

Ceriana conopsoides bij Nuenendoor Robert Ketelaar, 28 juni 2000
top
Tijdens een venneninventarisatie voor libellen in Brabant bezocht ik op 17 juni de ijsbaan bij Nuenen. Hoewel er vrijwel geen leuke libellen rondvlogen zag ik wel een Conops-achtig dier rondvliegen.
Ik doe helaas al jaren niet erg veel meer aan zweefvliegen, vandaar dat ik het beest eerst voor een blaaskopvlieg aanzag. Toen ik het beest nonchalant met de hand probeerde te pakken rook ik pas onraad. Met het net zekerde ik de vangst maar en het bleek een mannetje van Ceriana conopsoides te zijn.
Na vier jaar weer een nieuwe zweefvliegsoort voor mij!

Steenwijk (reprise)door Menno Reemer, 22 juni 2000
top
De Sphaerophoria uit mijn vorige mailtje was geen philantus maar S. virgata. De verkeerde determinatie was een gevolg van verkeerde figuurbijschriften bij de genitaaltekeningen in het boek van Verlinden (fig. 170, 171, 172). Wees dus gewaarschuwd en let goed op bij het gebruik van deze figuren!

Steenwijkdoor Menno Reemer, 16 juni 2000
top
Op 16 juni op de Woldberg bij Steenwijk: Sphaerophoria philanthus en de zeldzame variatie haemorrhoidalis van Volucella bombylans. Ook hier veel Syrphus torvus en S. vitripennis, een enkele ribesii.

Sphegina sibirica door Willem Renema, 16 juni 2000
top
Na enkele jaren (schijnbare?) afwezigheid is Sphegina siberica dit jaar weer waargenomen. Deze vrij vorse Sphegina werd enkele weken geleden al gevangen door Wouter van Steenis, een week later gevolgd door mijzelf. Afgelopen weekend ving ik een derde exemplaar in de buurt van Leiden. Opletten dus! Sphegina siberica is een typische schaduw soort, die best ver bij water vandaan voor kan komen.
Leuke waarnemingen afgelopen weekend waren Eristalinus aeneus in Zuid Limburg en Temnostoma vespiforme in de omgeving van Leiden.

Garderendoor Han Endt, 16 juni 2000
top
Ook in Garderen waren op 15 juni veel syrphussen aanwezig. Ook hier voornamelijkSyrphus torvus en S. vitripennis. Eén vrouwtje S. vitripennis was slechts 7,5 mm. groot. Verder nog o.a. Chrysotoxum vernale en één Eumerus tuberculatus.

Voorne door Bart Achterkamp, 15 juni 2000
top
Samen met Liane Lankreijer was ik op Voorne getuige van zeer hoge aantallen Syrphus, met name torvus en vitripennis. Opvallend veel erg kleine exemplaren, formaat Parasyrphus. Is dit ook het huidige beeld qua Syrphus bij anderen? Verder waren de twee Leucozona lucorum's leuk. Een aantal erg kleinere donkere Cheilosia's wacht nog op hun naam.

Pinksterzweefjes in Zuid Limburgdoor Mark van Veen, 11 juni 2000
top
Zweefvliegvangend in Zuid-Limburg veel soorten gevangen die echt Zuidlimburgs zijn, zoals Chr. chalybeata, Chr. solstitialis, O. nobilis, O. splendens, Ch. canicularis en I. laternarius. De leukste soort van een man Paragus majoranae uit de Heimansgroeve.
Indachtig de Dazentabel van Theo heb ik bij Chrysogaster eens op oogkleur gelet.
Chr. solstitialis en Chr.chalybeata hebben felrode ogen, sterk contrasterend met het (dof)zwarte borststuk. Chr. rondani, Chr. viduata en Chr. hirtella hebben meer wijnrode ogen (donker dus), veel minder contrasterend met het borststuk.

Chrysogaster rondani uit Belgiedoor Mark van Veen, 6 juni 2000
top
Op 2 juni heb ik in het Haute Fagnes bij Baraque Michel een man Chrysogaster
rondani
gevangen. Dit is mogelijk een nieuwe soort voor Belgie, daar de soort recent is beschreven en er pas zeer recent de aandacht op
is gevestigd.

Hemelvaartkamp NJN D'Oost in de Wiedendoor Bart Achterkamp, 6 juni 2000
top
Op dit traditionele kamp is Dwarsgracht is behoorlijk fanatiek naar zweefvliegen gezocht, vooral door Jan Degenaar, Marc Kamsteeg en bovengetekende.
Oa elke Anasimyia gecheckt, wat natuurlijk vooral lineata, maar ook tweemaal een contracta en eenmaal twee transfuga opleverde. Geen interpuncta laat staan lunulata dus! Het rijkst bleken bosranden met rijk bloeiende braam, en witte schermbloemen langs het water. Vele moerasbeesten, oa Orthonevra intermedia, Lejogaster splendida in aantal, een paar Sericomyia silentis. Ook een aantal verrassingen: een mn Xylota florum (ws)en in totaal 8 ex Temnostoma vespiforme op drie plaatsen: dit lijkt op een bolwerk! Er waren overdag opmerkelijk weinig Platycheirussen en Syrphini. Tussen de vele Neoascia tenur is het niet gelukt ook maar een andere Neoascia te vinden.

Anasimyia lunulata in de Wiedendoor Menno Reemer, 3 juni 2000
top
Anasimyia lunulata is al tientallen jaren niet in Nederland gevonden, en daarom werd de soort als uitgestorven beschouwd. John Smit ontdekte in de collectie van het ZMA echter een mannetje, verzameld op 6 mei 1995 in de Wieden in NW-Overijssel door Bob van Aartsen. Hierbij een oproep aan iedereen die in de Wieden of de Weerribben komt: bekijk alle interpuncta's goed! In de volgende zweefvliegennieuwsbrief komt een artikeltje van John over A. lunulata in Nederland.

In de Haute Fagnes geen X.segnis door Mark van Veen, 3 juni 2000
top
maar grote aantallen Xylota ignava op 2/6/2000 ! Opvallend waren de veel lichtere poten en de staalblauwe weerschijn op de borststukrug. Ze zaten overal bij Baraque Michel en Mont Rigi, in de bosrand en op bloeiende brem in meer ruderale stukken. Met Elize en de jongens ben ik vanuit de kamping in zuid-limburg de grens overgewipt en constateerde dat het goed vangen was bij Baraque Michel. Op een weitje met veel Meum athamanticum vlak bij de Baraque vlogen veel Fagnes-beesten, zoals Chr. arcuatum, X. coeleiventris, S. lappona, B. vittata en E. picea. Verder is Ch. honesta een erg leuke vangst. Er wachten nog twee Chrysogasters op finale determinatie, waarvan een man rondani/virescens.
In Nederland vloog natuurlijk alleen X.segnis. Nog wel een vrouw O. brevicornis uit het Vijlenerbos, op kruipende boterbloem in vochtig hellingbos.

Criorhina floccosa en Ceriana conopsoides door Willem Renema, 27 mei 2000
top
Gisteren in de buurt van Den Haag vlogen, terwijl ik eigenlijk niet eens aan het vangen was, toch nog wat leuke beestjes rond. De opmerkelijkste waren Criorhina floccosa in het Haagse Bos en op landgoed de Wiltvanck bij Wassenaar, beide vliegend aan de voet van dikke rotte kastanjes. Op de vlakte van waalsdorp, echt in de duinen dus, vloog Ceriana conopsoides. Beide zijn soorten die nog niet uit de duinstreek bekend waren.

toch nog zweefvliegen op een regenachtige dag door Willem Renema, 22 mei 2000
top
Na een aantal NS problemen toch thuis na het diptera weekend, en het regende niet heel erg hard, dus ik dacht dat het wellicht wel mogelijk moest zijn om Platycheirus te vangen in de polder. Op biezen/boterbloem weidjes langs het spoor vlogen/ zaten inderdaad vrij veel Platycheirus (oa fulviventris in vier uurhokken), en ook nog Cheilosia vernalis.

Chalcosyrphus piger na zo'n 120 jaar weer in NLdoor John Smit, 18 mei 2000
top
Op zondag 14 mei jl. werd door J.Smit een vrouwtje Chalcosyrphus piger verzameld in het gebied Huis ter Heide, bij Tilburg. De enige 2 nederlandse exemplaren stammen uit het eind van de vorige eeuw!!! Vorig jaar is er in Belgie een mannetje verzameld op de Kalmthoutse heide, net over de grens bij Bergen op Zoom, door de heer P. Pals. Deze was verzameld op 8 september. De vliegtijd is net begonnen van dit beest. Waarschijnlijk leven de larven van deze soort achter schors van naaldhout. Met andere woorden: gaat heen en stroopt den naaldbossen in Brabant af, op zoek naar het vierde nederlandse exmemplaar. O en vergeet niet de biotoopgegevens zeer nauwkeurig te noteren, evenals gedrag etc.

Hoorn en Weerribben door Bart Achterkamp, 16 mei 2000
top
Met NJN Hoorn op 13 mei in de weilanden ten westen van Hoorn twee uurhokken gevuld: vooral hard gekaderd, maar viel niet tegen met 25 soorten. De eerste Eupeodes corollae voor mij dit jaar en de eerste wolken Syritta pipiens. Scoor van de dag bleef toch beperkt tot Anasimyia transfuga 1mn&1ww. 14 mei met de NVL op zoek naar Coenagrion armatum in de Weerribben. Lage aantallen zweefvliegen, vooral op gele lis (Rhingia en Anasimyia lineata talrijk), moeraswolfsmelk en vooral op een paar geisoleerde meidoorns. Weinig soorten, wel een aantal Eristalis picea mn, Anasimyia transfuga ook hier en een mn Orthonevra geniculata. Kees Goudsmits heeft vast nog iets anders gevangen.

Vorig jaar Belgiëdoor Frank Van de Meutter, 15 mei 2000
top
Hallo beste Nederlandse vrienden syrphidologen!! Nog maar net ontdekte ik deze fantastische site. In België is het een stuk stiller rond zweefvliegen. Het is dan ook best eens gezellig te zien hoe jullie je leuke waarnemingen kunnen uitwisselen, laatste nieuwtjes, leuke links etc... Omdat ik natuurlijk al een ruime achterstand heb zal ik beginnen met alvast enkele mooie waarnemingen van mij uit het uiterste zuiden van België (streek van Aarlen-Torgny) uit begin juli (3-12) vorig jaar te geven. Misschien niet relevant ivm jullie Nederlands zweefvliegenproject maar wel een leuke warmmaker! Later volgen misschien nog wel wat uitgebreidere waarnemingen uit het Vlaamse landsdeel waar ik normaal aktief ben. Hier komt ie dan!!:Callicera aurata(1 w; Buzenol), Paragus flammeus (1 m; Landbruch, 1m Torgny, ook nauwelijks enkele honderden meters over de grens in Frankrijk op 2 plaatsen waarvan 1 maal in aantal!!, dus 4 vindplaaten relatief dicht bij elkaar), Paragus majoranae (Buzenol), Eumerus ornatus (Buzenol, 1m; Torgny, 10 exs.), Sphegina nigra (Sampont), Sphaerophoria chongjini! (1m; Habay La neuve), ook veel Sph. menthastri en Sph. philantus, veel Chrysogaster chalybeata, veel Cheilosia barbata (talrijkste Cheilosia 's zomers in de Ardennen!), Cheilsosia vulpina en Ch. soror in Torgny en top of the bill (volgens mij toch) Tropidia fasciata !!!!(1m, Ansart nabij Tintigny). Dit op 10 dagen en nog niet eens zo freaky naar zweefjes gekeken. Er valt in het zuiden van België duidelijk nog heel wat te ontdekken! Nog succes met de vangsten!!

Callicera aenea in Heemstededoor Menno Reemer, 15 mei 2000
top
Op een open plek in het bos van Leyduin in Heemstede bezorgde een mannetje Callicera aenea mij drie kwartier lang hartkloppingen. Het patrouillerende beest was superalert en razendsnel, en vloog af en toe treiterend onder mijn neus en langs mijn oren. Na elke keer misslaan was hij enkele minuten spoorloos, om toch weer terug te komen. Uiteindelijk had ik 'm na drie kwartier dan toch. Deze soort is bekend van de Veluwe (Tongeren) en een of twee plaatsen in Limburg. Ook leuk was de vangst van een mannetje Temnostoma bombylans.

vervolg Cheilosia in de duinen door Willem Renema, 15 mei 2000
top
De vorige boodschap was ergens voor de helft al afgebroken, dus hier het vervolg. Naast C. bergenstammi vlogen er in Meyendel ook C. praecox, C. uviformis en C. mutabilis op vrijdag. Ook de rest van het weekend bleven er veel Cheilosia's vliegen. In de binnenduinrand vloog ook nog Temnostoma bombylans, en erg veel Pipiza.

Criorhina pachymera triviale soort aan het worden in Brabantdoor Laurens van der Leij, 12 mei 2000
top
Criorhina pachymera is een mooi beest maar als ik deze soort bij elk rijtje beschut gelegen grote populieren ga vangen wordt het wel flauw. Vandaag was het weer raak bij de Haarsteegse Wiel (141-414): een koppeltje was de oogst. Waarschijnlijk bestond het territorium van het mannetje uit een rij van 20 populieren onder aan een dijk. Opvallend was dat, net als in de Mortelen en de Brand, ook hier een mannetje Brachypalpoides lentus aanwezig was. Verdragen deze soorten elkaar ??

Cheilosia in de duinendoor Willem Renema, 12 mei 2000
top
Tijdens een vroeg bezoek aan het duin deze ochtend, bleek er erg veel Cheilosia bergenstammi
Naardermeerdoor Menno Reemer en Theo Zeegers, 11 mei 2000
top
Menno:
Op 7 mei was ik met wat EIS-mensen in het Naardermeer en het nabij gelegen Laegieskamp. Dit leverde allerlei leuk moerasspul op: Sericomyia lappona, Orthonevra geniculata, Platycheirus occultus, Anasimyia interpuncta, Neoascia meticulosa.

Theo:
Enkele dipterologen (Menno, Vincent, TZ) bezochten op 7 mei de Aculeatenexcursie naar het Naardermeer. Door de hitte (?) weinig soorten. Wel 3 ex. Sericomyia lappona, die hier niet zeldzaam is. Heel speciaal was een waarneming van het eerste kwartier: in het Laegieskamp (Bussum) zag ik een vr. Orthonevra geniculata eitjes afzetten op de bast van een dode struik (niet verder meer te herkennen). De eitje werden afgezet met de kop naar beneden afgezet, met het lichaam strak tegen de bast gedrukt.

Ten Zuidwesten van utrechtdoor Mark van Veen, 10 mei 2000
top
Op 5 en 6 mei ben ik de weilanden ingedoken. In de buurt Vianen heb ik gevangen op een stuk met wat bossages, grote zeggen weilanden. Leuke vangsten Ch. proxima en Chr. viduata in aantal. Tijdens het vangen kwamen we stom toevallig Wouter van Steenis tegen. In totaal 18 soorten gevangen.
Een dag later bij Montfoort gevangen op een bloemrijke dijk dwars door de weilanden. Afgezien van een enorm contingent Rh. campestris merendeels voor de hand liggende soorten, in totaal 14. Leuk is een vermoedelijke Ch. vernalis met wel erg lange oogbeharing en een wel erg duidelijke mondrand (rotundiventris ??). Ik neem hem op het ipteraweekeinde mee.
Op beide dagen (vanwege de hitte?) vrijwel geen Platycheirus of Neoascia. Die zitten er vast wel.

Brachyopadoor Bart A., 10 mei 2000
top
Eindelijk! Al ruim twee jaar geleden ontdekte ik aan de rand van het Noorderplantsoen een Kastanje met een uitholling in de stam op kniehoogte, waarvan de binnenkant bedekt is met ranzige drab, dat ook uit het gat over de stam stroomt. Helaas kwam ik hier altijd tijdens slecht weer of in het verkeerde seizoen. Maar op 9 mei zag ik dan 1 mn Brachyopa bicolor, en de restanten van een tweede Brachyopa in een spinneweb op de schors.

nog meer Achterhoekdoor Bart A., 10 mei 2000
top
Een toevoeging over het NJN zweefvliegen kaderweekend , 28 apr-3 mei bij Winterswijk: zie dus Willems mailtje, 4 mei. De Leucozona uit het Korenburgerveen, en de 4mn Leucozona die op een weidje in het Tenkinkbos werden gevangen, bleek toch allemaal L. lucoru/ te zijn en geen L. nigripila. Deze heeft de zijnaad van segment 4 wit behaard, terwijl wij dachten dat het ging om de zijnaad van segment 3, en die was zwart behaard. Oeps! Deze soorten worden pas sinds vorig jaar onderscheiden, en dit kenmerk staat dus niet in de tabel, je komt dus altijd uit op de oude soort: L. lucorum. Verder 1 vr Cheilosia fraterna op bovengenoemd weidje, nog een 1 mn Chrysogaster virescens, nu van de Borkense Baan bij het Nonneven, en 1 mn Pyrophaena rosarum ergens in het Woold.

Appelbergen door Bart A., 9 mei 2000
top
Zondag 7 mei was Appèlbergen bij Haren (Gn) aan de beurt voor een bezoek door Liane en mij. Een klein gebied op de Hondsrug waar vele biotopen op korte afstand van elkaar liggen. Leuk waren de 11 mn Cheilosia semifasciata langs struikenrandjes, 1 mn Parhelophilus frutetorum en de vele Chalcosyrphus nemorum (9mn, 4 vr)die op bladeren, lijsterbes of modder langs paden in het bos zaten. Verder een rare kleine zwarte Pipiza spec en een vrouwtje waarvan we in eerste instantie het genus niet konden bepalen en in tweede instantie ook niet, lijkt nog het meest op vr Melangyna lasiophtalma maar vlekken bereiken de zijnaad in een puntje zoals P. punctulatus.

Lauwersmeerdoor Bart Achterkamp, 9 mei 2000
top
Zaterdag 6 mei hebben Liane Lankreijer en ik gekeken wat de bossen in de Lauwers voor zweefvliegen te bieden hebben. De ondergroei bleek vrijwel afwezig, evenals bloeiende struiken. Geen vogelkers, geen meidoorn en geen lijsterbes: wel boterbloemen, en vooral paardebloemen. Verder was het ook een beetje warm voor zweefjes. In totaal 17 soorten gezien, waarvan vele nieuw voor de Lauwers. Dagtoppers waren Brachyopa bicolor (1mn & 2ww zeker, 2mn & 1ww B. spec.) en Neocnemodon latitarsis 1 mn. De Brachyopa's zaten op op het oog kerngezonde (20cm diameter)bomen, Esdoorn en Populier.

Brachyopa weekdoor Bastiaan Wakkie, 9 mei 2000
top
Op 4 mei vond ik vijf Brachyopa bicolor mannetjes zwevend voor boomstammen. Dit vond ik erg leuk omdat dit de eerste keer was dat ik dit genus in Amsterdam ving.
Een dag later zag ik twee mannetjes Brachyopa insensilis om het mooiste zonnigste plekje boven een sapstroom vechten. Deze sapstroom kwam uit een Populieren boomwond op kniehoogte. Maar veel leuker vond ik de 25 Brachyopa insensilis larve die ik in die boomwond en achter schors waar de sapstroom liep vond!

Criorhina-perikelendoor Laurens van der Leij, 8 mei 2000
top
Vrijdag 5 mei waren Andre van Eck en ik in de Brand bij Udenhout aan het vangen. Bij een omgevallen maar desondanks uitbundig bloeiende Esdoorn vingen we de Criorhina’s berberina, floccosa en pachymera. Deze laatste even later ook aan de voet van een populier in een obligaat brabants populierenlaantje waar ook een mannetje Brachypa scutellaris zich liet vangen. Ander leuk zweefspul: Temnostoma bombylans (2 mn) en Cheilosia carbonaria (ook 2 mn). Het grappige was dat ik zondag 7 mei het illustere kwartet Criorhina berberina, floccosa en pachymera en Brachyopa scutellaris weer ving op een rijtje beschut gelegen populieren in de Mortelen bij Oirschot. Leuk was het om te zien dat C. pachymera zich na een eerste mislukte vangpoging zich een half uur niet liet zien. Prompt werd zijn (het was een mn) plek ingenomen door een koppeltje C. berberina’s. Op deze vindplaats viel vooral het onbesuisde gevlieg van C. floccosa op, de overige Criorhina-soorten gedroegen zich heel wat onopvallender. Overigens maakte het blijkbaar niet veel uit of de boomvoet door kruiden of struiken omgeven is of niet. In de Brand was de boomvoet alleen door wat gras omgeven, in de Mortelen was dat door braamstruiken en brandnetels.

nog eens Achterhoek door Willem Renema, 4 mei 2000
top
Ook tijdens het kaderkampje van het ZP en de NJN hadden we last van het natte weer en sombere weer in de Achterhoek. Toch nog leuke waarnemingen: Leucozona nigripila, Syrphus nitidifrons, Chrysogaster aerosa en C. virescens in het Korenburgerveeen, in de verschillende veen gebieden regelmatig P. occultus en bij de Borkense Baan nog een C. aerosa. C. canicularis vloog in verschillende hokken rond Bekendellen, maar ook verder naar het Oosten bij de Willinkbeek. Achter de steengroeve kom ik nog een Cheilosia semifasciata en een C. praecox vangen. De meest waargenomen soort was echter Rhingia campestris.

Voorjaarszweefjes in en rondom Maldendoor Leendert-Jan van der Ent, 3 mei 2000
top
Het mooie voorjaarsweer bracht ook hier veel zweefvliegactiviteit in maart en april. Op verschillende locaties werden in aantal Cheilosia grossa, Ch. albipila, Melangyna lasiophthlamus en Meliscaeva auricollis var. maculicornis aangetroffen. Op 22 maart werden op twee locaties een vrouwtje van Melangyna quadrimaculata gevangen. Uitzonderlijk vroeg (7 april) was een vrouwtje Eupeodes latifasciatus in mijn achtertuin. Op 22 april vlogen diverse mannetjes van Cheilosia semifasciata in mijn achtertuin en ving ik in het nabijgelegen Heumensoord een vrouwtje Brachyopa bicolor op een bloeiende mannetjes wilg. Op 28 april sleepte ik in heemtuin Malden met mijn netje door bloeiende Gewone veldbies op zoek naar platycheirussen. Het resultaat was geen enkele Platycheirus, maar wel een vijftal vrouwtjes van Cheilosia praecox.

In de Achterhoekdoor Menno Reemer, 1 mei 2000
top
Op vrijdag 28 april liep EIS door het Wooldsche Veen bij Winterswijk. Dit leverde onder andere op: Chrysogaster virescens, Orthonevra geniculata en Eristalis picea. Zaterdag 29 april was het slecht weer, waardoor er in Bekendelle nauwelijks iets vloog. Toch lukte het me om een verregend mannetje Cheilosia canicularis van een smeerwortel te plukken.

Brussel tijdens pasendoor Bastiaan Wakkie, 28 april 2000
top
Tijdens het paas weekend was ik in Brussel waar ik weer een paar leuke soorten heb gezien. Een Dasysyrphus albostriatus en een vrouwtje Eupeodes nielseni.
De E.nielseniwas echter wel een gekke soort omdat segnemt 5 voor het grootste deel geel was en de zwarte haren op de basis van dij 1 ook miste, die waren namelijk licht van kleur. Wat echter zeer duidelijk is zijn de zwarte punt-hoek-vlekken (met de puntjes naar voren) op de buikplaten. Alle kenmerken van vraag 2 b in de Nieuwsbrief 3 jrg 3 klopte echter wel geheel. Het blijft lastig... Theo Zeegers of Wouter van Steenis moet deze soort maar even checken. Als ik deze soort fout heb gedetermineerd krijgen ze een ijsje van me! En haal ik dit mailtje weer weg natuurlijk

Op de vraag van Willem Renema kan ik antwoorden dat ik helemaal niet massaal S.torvus heb gezien. Misschien omdat ik niet in de duinen ben geweest? Of minder heb gevangen!

Vroege Leucozona door Jaap van der Linden, 26 april 2000
top
Gisteren (24 april) zag ik de eerste Leucozona lucorum van dit seizoen, een vrouwtje, bij kasteel Heeswijk (amco 158.4-407.2). Volgens de voorlopige atlas zijn april-waarnemingen van deze soort erg schaars.

opeens meer soortendoor Renema, 22 april 2000
top
Afgelopen woensdag middag (ik was niet eerder bij een computer) vlogen er (laat op de middag) ineens veel meer soorten rond dan ik van de afgelopen gewend was. Melangyna cincta vloog in aantal, Eupeodes luniger was goed vertegenwoordigd, en ook Brachyopa deed het alweer, ik ving een mn Brachyopa pilosa. Dan nog een opmerking naar aanleiding van de zweefmail van Bart: Ook ik zag vorige week erg hoge aantallen Syrphus in de duinen. Op sommige takjes sleedoorn zaten er wel 5-10 naast elkaar te zonnen, van John Smit hoorde ik ook al over erg hoge aantallen Syrphus ( de laatste twee gevallen waren alle gevangen ex. S. torvus). Hebben meer mensen dergelijke waarnemingen gedaan?

Haren BCdoor bart achterkamp, 20 april 2000
top
Nieuw voor 2000 had ik vandaag tijdens mijn vaste rondje: Cheilosia semifasciata 1mn territoriaal op pad onder naaldboom, Helophilus pendulus 1mn en Melanostoma scalare 1mn. Verder een explosie van Syrphus spec., waaronder territoriale mn. Het leukst was toch de paring die ik zag bij Cheilosia albipila: het voortdurend zwevende mn werd vanonder benaderd en een fractie later zag ik het koppeltje 10 meter wegwaaien. Na 1 min. was het mn terug.

Vader geworden!door Bastiaan Wakkie, 11 april 2000
top
Met trots kan ik jullie mededelen dat ik sinds vandaag vader ben geworden. Hedenavond, bij thuiskomst, is een vrouwtje Brachyopa bicolor uit haar pop gekropen. Na maanden broeden is het kleintje dan toch zover gekomen. Periode van droogte en periode van uiterste vochtigheid heeft zij met allemacht doorstaan!
Hier heeft waarschijnlijk de euro-koffie-prut ook zijn steentje aan bij kunnen dragen.
Zo ziet u maar weer: 'geduld is een schone zaak, nieuw voor de Estlandse fauna!'

't leek wel lente in het Amsterdamsebosdoor Bastiaan Wakkie, 10 april 2000
top
Vandaag was het Amsterdamse bos aan de beurt. Syrphus rubesii (1 mn), Scaeva selenitica (1 mn), Eupeodes luniger (1 mn), Cheilosia albipila (1 mn), Helphilus pendulus (1 mn), Eristalis arbustorum (5 mn) en Eristalis intricarius (1 vr op Dotterbloem en 5 mn in de Sleedoorn of Wilg) Verder vloog overal erg veel Eristalis pertinax in combinatie met bijtjes en dikke hommels al met al een heerlijke dag om lekker in het zonnetje te hangen bij een bloeiende boom en leuke foto's te maken : )

Bunderbosdoor Willem Renema, 10 april 2000
top
Vrijdag moest ik toch in Maastricht zijn, en dus daarna maar een bezoek aan het Bunderbos gebracht. Tijdens het fotograferen van Cheilosia fasciata zag ik een bij-achtig beest zitten in de houding van een Chalcosyrphus. Alleen geen netje in de buurt! Netje gehaald en gevangen. Hoewel direct duidelijk was dat het niet Brachypalpus laphriformis was, wist ik niet zeker wat wel. Thuis bleek het Chalcosyrphus eunotus te zijn. Verder nog Criorinha ranunculi, Cheilosia chrysocoma en Cheiloisa albipila

Eupeodes meerdoor Bastiaan Wakkie, 7 april 2000
top
Vandaag heb ik in de Hortus in Amsterdam leuk kunnen vangen: een 5 Eristalis pertinax waarvan 2 vr, 5 Meliscaeva auricollis, 1 Episyrphus balteatus en 1 mn Eupeodes luniger. Verder heb ik nog een kleine Syrphus achtige gemist, haast te klein voor een Syrphus zou ik zeggen, jammer!

Haren BCdoor Bart Achterkamp, 4 april 2000
top
3 april was erg zonnig in Haren (GN) en dus lunch in de tuin, langs een randje sparren met een klein grasveldje. Op de sparren snuffelden 2 vr Parasyrphus punctulatus, een vr Syrphus en een mn Syrphus torvus. Op een plek tussen een aantal hoge sparren twee vechtende P. punctulatus mn. Verder nog een vr Episyrphus, en 2 mn Cheilosia albipila die midden op het veldje continu in de lucht hingen.

Zweefvlieg in het Sarphatiparkdoor Barbara de Jong, 2 april 2000
top
Vandaag heb ik samen met Bastiaan een zweefvlieg in het Sarphatipark in Amsterdam gezien!!Het was niet zomaar een zweefvlieg maar een Meliscaeva auricollis. Hij vloog in een struik met gele bloemen. Het was de eerste keer dat ik deze soort levend zag.

nu dan groningendoor Bart Achterkamp, 22 maart 2000
top
22 maart tussen Haren en Groningen, schitterend weer, 10 meter bloeiende bandwilg, een grote kerspruim en een tweetal grote grauwe wilgen: geen zweefjes! Grmbl. Wel had te tuin van het biol. centr. een Episyrphus vrouwtje in petto. Helaas kon ik niet zien of ze vers was.

Den Haag en Groningendoor Bart Achterkamp, 22 maart 2000
top
Op de 19e mrt waren Liane en ik door vangkriebels en een lekker zonnetje naar de haagse parken Oostduinpark en Clingendael gelokt. Al snel schepte Liane het eerste Syrphus torvus mn van een framboos! De rest van het Oostduinpark viel tegen, op Clingendael bloeide weinig, maar een Meliscaeva auricollis mn en een Episyrphus zaten lekker te zonnen op de rododendron.

Cheilosia grossa ook in Amsterdamdoor Bastiaan Wakkie, 20 maart 2000
top
Gelukkig ben ik in het afgelopen zondag zonnetje ook nog even met Barbara buiten geweest. Op een terrasje midden in Amsterdam kwam een Eristalis pertinax vrouwtje lekker naast mij tegen de muur zonnen. Dat vond ik nou gezellig, sterker nog dat gaf mij de kriebels om nog even te vangen bij het Amstelstation op een eerder genoemde, inmiddels bijna uitgebloeide, sleedoorn. En ja hoor, een koppel Cheilosia grossa was de buit.

veel Meliscaeva auricollis?door Willem Renema, 20 maart 2000
top
De afgelopen twee weekenden was het telkens een erg zonnige zondagmiddag, en dus moest ik wel even kijken of er wat vloog. Op beide middagen vlogen er erg veel Meliscaeva auricollis. Overwintert deze soort altijd zo talrijk, of is het een goed jaar? Op zondag 12 maart en zondag 19 maart vlogen verder o.a. de volgende soorten rond Leiden (vooral op sleedoorn): Platycheirus albimanus (12maart) Cheilosia albipila (12 en 19 maart) C. grossa (19 maart) C. pagana (19 maart) Melangyna lasiophthalma (19 maart) Syrphus torvus (19 maart)

Voorjaar echt begonnendoor Laurens van der Leij, 17 maart 2000
top
Een rondje wilgen kijken op 12 maart bij Den Bosch leverde naast Episyrphus balteatus, Eristalis tenax en hordes Honingbijen zowaar de eerste echte voorjaarszweefjes op. Bij de Zuiderplas zat een mannetje Cheilosia grossa. De bofkont was vergezeld van vier dames . Het stel zat uit te buiken na een overvloedige wilgenstuifmeelmaaltijd.

Eristalis pertinax en Meliscaeva auricollisdoor Willem Renema, 28 februari 2000
top
Vrijdag middag vloog bij de parkeergarage van het LUMC een mn Eristalis pertinax, samen met E. tenax en Episyrphus balteatus. Zondag vloog in Rosmnalen ook nog een donker ww Meliscaeva auricollis

zweefvliegen zuid europa door Ruud van der Weele, 27 februari 2000
top
Wie heeft ervaring met de determinatie van zweefvliegen uit Zuid Europa. Ik heb een aantal Syrphidae in de afgelopen jaren verzameld op Malta en in Italie. Alles is ongedetermineerd en ik zou het zeer op prijs stellen wanneer iemand bereid is dat werkje op zich te nemen.

mijn eerste E. tenax van 2000 door Ruud van der Weele, 27 februari 2000
top
De eerste Eristalis tenax vond ik vandaag in Hoek van Holland. Het was een vrouwtje en zag er gaaf uit.

Snelle hap bij Van der Valkdoor Laurens van der Leij, 26 februari 2000
top
Met het fraaie voorjaarsweer ben ik rond het middaguur maar op de fiets gesprongen om te kijken of er al wilgen in bloei stonden. Helaas moet ik nog een weekje geduld hebben hier in de buurt van Den Bosch. Zelfs mijn vaste wilgenstruik aan het Drongelens kanaal was nog niet zo ver. De bloeiende hazelaar bij Haanwijk was blijkbaar ook niet interessant genoeg. Ter hoogte van Motel Vught kwam mijn Batavus met piepende banden tot stilstand: bloeiende Gele Kornoelje met daarop 4 vr. Eristalis tenax (zo te zien redelijk vers), een vr. Episyrphus balteatus (donker exempaar) met als "klapstuk" een mn. Eristalis pertinax (kakelvers).

Bloeiende sleedoorn door Bastiaan Wakkie, 25 februari 2000
top
Vandaag zag ik op een bloeiende sleedoorn 4 vrouwtjes en een mannetje Eristalis tenax vliegen. Wat me opviel was dat de beestjes er zo vers uitzagen.

zweefvliegen het hele jaar door door Ruud van der Weele, 19 februari 2000
top
Ofschoon ik niet veel zweefvliegen verzamel is het me in Hongarije opgevallen dat je het hele jaar door kan verzamelen. Als het niet al te koud is vind je in December en in Januari in een winterig zonnetje overal wel Eristalis tenax vrouwtjes. Vaak heb ik ook in de winter Eristalinus sp. waargenomen.

Vangseizoen vroeg ten eindedoor André van Eck, 6 februari 2000
top
Voor de doodgefietste Eristalis tenax gistermiddag op een fietspad in het centrum van Tilburg was het seizoen al vroeg voorbij. Vond 13 graden zeker te warm voor de tijd van het jaar.....

het vangseizoen is weer begonnen 2 door Willem Renema, 3 februari 2000
top
Gisteren vloog ook in Leiden al een Eristalis tenax ww

Het vangseizoen is weer begonnen door Kees Goudsmit, 2 februari 2000
top
Vandaag vlogen in het zonnetje een mannetje en een vrouwtje Eristalis tenax op mijn balkon in Zeist. Het mannetje was zelfs aan het fourageren! Het seizoen is weer begonnen! Ik heb er zin in.

faunist op het web!door Bastiaan Wakkie, 16 januari 2000
top
Mark heeft een java-applet geschreven die gebaseerd is op zijn Faunist programma! Hiermee zijn nu mooie verspreidingskaarten te bekijken van veen Nederlandse soorten. Het is zeker de mooite waard om eens een kijkje te nemen. Mail Mark van Veenof Bastiaan Wakkievoor een password. Via de onderstaande link kan je er heen...

M@iL ME